Δελτίο Τύπου: Διάχυση αποτελεσμάτων του προγράμματος στην τοπική κοινότητα

 


Το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό επιμορφωτικό πρόγραμμα Μαθησιακής Κινητικότητας Εκπαιδευομένων και Προσωπικού ΚΑ1, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Erasmus+ 2021» με τίτλο “Αγροτική και Πράσινη Οικονομία”, επισκέφτηκε την Ιταλία από τις 30 Απριλίου έως τις 13 Μαΐου 2022.  



 Οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας και Οικονομίας-Διοίκησης είχαν την ευκαιρία μέσα από μια ποικιλία τεχνικών επισκέψεων να επιμορφωθούν σε καινοτόμες αγροτικές πρακτικές, να γνωρίσουν το σύστημα διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή της Umbria και να εξοικειωθούν με την  σύνδεση επιστήμης, προηγμένης τεχνολογίας, γεωργίας και κτηνοτροφίας. Παράλληλα, στους μαθητές μας δόθηκε η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά της Ιταλίας, μέσα από επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μεσαιωνικούς οικισμούς και ιστορικές τοποθεσίες. 



Η θεωρητική τους κατάρτιση στις πρωτοποριακές μεθόδους που επιχειρούνται στον πρωτογενή τομέα της Ιταλίας περιελάμβανε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Perugia, όπου καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής παρουσίασαν τεχνικές της «Γεωργίας Ακριβείας», με τις τελευταίες κατακτήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης να τίθενται στην υπηρεσία του αγρότη. Ιδιαίτερη έμφαση, και σε αυτή αλλά και σε άλλες τεχνικές επισκέψεις, δόθηκε στην εφαρμογή της «τηλεπισκόπησης» και στην παρουσίαση λογισμικών, που αξιοποιούν γεωσκοπικά και γεωμορφολογικά δεδομένα για την παρακολούθηση και στοχευμένη παρέμβαση στην αγροτική παραγωγή. Οι μαθητές μας γνώρισαν ακόμη την έρευνα που προωθείται στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Perugia στο πεδίο της επιγενετικής, με στόχο την κατανόηση της αλληλεπίδρασης περιβάλλοντος και ποιότητας φυτικών και ζωικών οργανισμών που ενδημούν στην περιοχή της Umbria. Επίσης, ενημερώθηκαν από εκπρόσωπο του Ερευνητικού Ινστιτούτου WARREDOC (Water Resources Research and Documentation Center) του Πανεπιστημίου, για την διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ευτυχής σύμπτωση η παρουσία του σχολείου μας στο φεστιβάλ «In Italy», που διεξάγεται μια φορά ετησίως με θέμα την συνεργασία πολιτισμού και τουρισμού.



Η επιμόρφωση περιελάμβανε και επίσκεψη στον συνεταιρισμό Consorzio Agrario dell’Umbria, με τους μαθητές μας να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διοικητικό και επιχειρηματικό μοντέλο που εφαρμόζεται εκεί. Εξίσου σημαντική για την θεωρητική κατάρτιση των μαθητών μας η επίσκεψη σε Αγροτική Επαγγελματική Σχολή στην περιοχή του Todi, όπου γνώρισαν το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας, αλλά και η επίσκεψη στο Agrifood Technological Park της Umbria. Εκεί ενημερώθηκαν για την διαδικασία πιστοποίησης της προέλευσης και της ποιότητας αγροτικών και άλλων προϊόντων, αλλά και για την όλη εργασία που υλοποιείται στις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του Πάρκου, προκειμένου να διαφυλαχθεί η βιοποικιλότητα της περιοχής και οι αγρότες να έχουν πρόσβαση σε επιστημονικές συμβουλές και υπηρεσίες.



Μια ακόμη ενδιαφέρουσα επίσκεψη που προσέφερε το επιμορφωτικό πρόγραμμα ήταν αυτή στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Umbria, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Foligno. Οι μαθητές μας βρέθηκαν στην αίθουσα Επιχειρήσεων και Αποφάσεων και γνώρισαν τον τρόπο πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.



Εκτός όμως από την θεωρητική κατάρτιση μέσα από τεχνικές επισκέψεις, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Ιταλίας σε επίπεδο ιστορίας, γραμμάτων, τεχνών και γαστρονομίας. Έτσι, ξεναγήθηκαν στην Φλωρεντία, την γενέτειρα της Αναγέννησης και στην Ρώμη, θαυμάζοντας το Κολοσσαίο και την Ρωμαϊκή Αγορά. Επισκέφτηκαν την Ασίζη, την πατρίδα του Αγίου Φραγκίσκου, εθνικού Αγίου της Ιταλίας, εντυπωσιάστηκαν από τους καθεδρικούς ναούς και τα μνημεία σε όλες τις πόλεις και περπάτησαν σε δρόμους μεσαιωνικών οικισμών, που διατηρούν ζωντανή την ιστορική τους ατμόσφαιρα. 



Επρόκειτο αναμφισβήτητα για μια μοναδική εμπειρία, μια περιήγηση στην  Umbria, την «πράσινη καρδιά» της Ιταλίας, όπου οι μαθητές μας γνώρισαν ανθρώπους με όραμα και συνειδητοποίησαν πώς εφαρμόζονται στην πράξη έννοιες όπως βιωσιμότητα και κυκλική οικονομία, τεχνογνωσία και κοινωνική ευθύνη, εγγυημένη ποιοτικά διατροφή. Είχαν τέλος την δυνατότητα να γνωρίσουν έναν πολιτισμό που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας και της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.



Η παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ :

Γιακουμάκης Εμμανουήλ, Ζαχαριουδάκη Μαρία.